Friday, June 19, 2009

ΝΑΥΤΙΚΗ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ

ΛΑΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙΡΟΥ
Απο τους αρχαιους προγονους μας ειχε εκδηλωθει το ενδιαφερων για την
προγνωση του καιρου με βαση φυσικα φαινομενα τα οποια παρατηρουσαν.
Οι αρχαιοι Ελληνες στοχαστες ειχαν δειξει ενδιαφερων για την ατμοσφαιρα και τα σχετικα μ αυτην φαινομενα. Το 340 π.χ. περιπου ο Αρχαιος Ελληνας φιλοσοφος Αριστοτελης εγραψε ενα εργο με τον τιτλο Μετεωρολογια.. Το εργο του ηταν ένα αθροισμα γνωσεων για την φυσικη επιστημη περιελαμβανομενου του καιρου και του κλιματος. Αρκετα χρονια αργοτερα ο Θεοφραστος μαθητης του Αριστοτελη εγραψε ένα βιβλιο σχετικα με την προγνωση του καιρου ονομαζοντας το το βιβλιο των σημαδιων.
Το εργο του ασχολουνταν με τους τροπους προγνωσης του καιρου σημειωνοντας διαφορα σημαδια σχετικα με τον καιρο όπως τα δαχτυλιδια γυρω από το φεγγαρι που συχνα προμηνυαν βροχη. Αυτό το εργο εξακολουθει και σημερα να εχει βαση καθως εκει στηριζονται οι λαικες παρατηρησεις.
Όταν ο ηλιος είναι θαμπος η δυει πισω από πυκνα συννεφα προμυνειεται βροχη.
Όταν κατά την δυση του η ακτινες προβαλουν μεσα από συννεφα η εχει κυκλο προβλεπεται ανεμος.
Όταν η σεληνη φαινεται αμυδρα η εχει μικρο κυκλο προβλεπεται βροχη.
Όταν η σεληνη περιβαλεται από μεγαλο κυκλο τοτε προβλεπεται ανεμος.
Όταν οι γλαροι πετουν στην στερια προβλεπεται ανεμος.

ΟΠΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ

 Φαινομενα της Αλω (HALOS)
Ανακλαση η συνδιασμος διαθλασης και ανακλασης σε παγοκρυσταλους της ατμοσφαιρας δημιουργουν το φαινομενο της αλω. Η πιο κοινη παρουσιαση της είναι ένα δαχτυλιδη φωτος 22ο η 46ο με τον ηλιο η την σεληνη στο κεντρο.Τα νεφη Cirrostratuw είναι η ποιο κοινη πηγη παγοκρυσταλων στην ατμοσφαιρα. Περιστασιακα ενας αδυναμος λευκος κυκλος με ακτινα 90ο εμφανιζεται γυρο από τον ηλιο. Αυτό ονομαζεται Hevelian halo και πιθανων σχηματιζεται από την διαθλαση και εσωτερικη ανακλαση του φωτος του ηλιου σε πυραμιδοειδης παγοκρυσταλους. Αλω το οποιο σχηματιζεται από την διαθλαση είναι συχνα αδυναμα χρωματισμενο όπως ένα ουρανιο τοξο με το κοκκινο χρωμα κοντα στο ουρανιο σωμα.και το μπλε το ποιο απομακρυσμενο από αυτό.
 Στεμματα (Corona) Όταν ο ηλιος η η σεληνη φαινονται μεσα από νεφη
Altostratus το περιγραμα τους φαινεται ακαθοριστο, εμφανιζονται κυκλωμενα από από μια λαμψη φωτος η οποια λεγεται στεμμα. Σ αυτές τις περιπτωσεις μπορει να εμφανιστει και ένα πολυχρωμο τοξο μικρης ακτινας με κεντρο το ουρανιο σωμα. Αντιθετα από την αλω το κοκκινο χρωμα εμφανιζεται μακρυτερα από το σωμα. Το στεμμα σχηματιζεται από την διαθλαση του φωτος σε μικρες σταγονες νερου. Η διαμετρος του στεμματος είναι αντιθετος αναλογη του μεγεθους των υδροσταγονιδιων. Μεγαλες σταγονες νερου μικρη διαμετρο στεμματος. Αν το στεμμα είναι μικρο και ο αερας περισσοτερο υγρος αυτό μπορει να σημαινει ότι ερχεται καταιγιδα βροχης.


 Ουρανιο τοξο (Rainbow) Το γνωστο αυτοπ τοξο των κυκλικων ζωνων χρωματων
το οποιο παρατηρειται όταν ο ηλιος λαμπει στην βροχη, ομιχλη κ.λ.π., δημιουργειται από την διαθλαση και ανακλαση από τις σταγονες του νερου. Το κεντρο του τοξου είναι ένα σημειο 180ο από τον ηλιο στην κατευθυνση της γραμμης από τον ηλιο προς τον παρατηρητη. Η ακτινα του ποιο φωτεινου τμηματος είναι 42ο .Το κοκκινο χρωμα είναι στην εξωτερικη πλευρα και το μπλε και βιολετι στην εσωτερικη. Το πορτοκαλι το κιτρινο και το πρασσινο ενδιαμεσα με αυτή την σειρα από το κοκκινο. Μερικες φορες ένα δευτερο ουρανιο τοξο φαινεται εξω από το κυριο σε ακτινα περιπου 50ο. Η σειρα των χρωματων σ αυτό το δευτερο τοξο είναι αναποδη.
Ένα ιδιο τοξο πιο αδυναμο που σχηματιζεται από την σεληνη ονομαζεται σεληνιακο τοξο. Τα χρωματα του είναι συνηθως πολύ ισχνα.
 Πολικο Σελας. Είναι ηλεκτρομαγνητικο φαινομενο και οφειλεται στα
ηλεκτρισμενα σωματιδια που εκπεμπει ο ηλιος στην ανωτερη ατμοσφαιρα. Παρατηρειται στις πολικες περιοχες και στα κατωτερα πλατη είναι πολύ σπανιο φαινομενο. Η εμφανιση του αλλοτε εχει την μορφη οροσειρων και αλλοτε είναι διαχυτο.Το υψος που εμφανιζεται είναι μεταξυ 90 και 130 Km.
 Αντικατοπτρισμος ( Mirage). Το φως διαθλαται καθως περναει μεσα από την ατμοσφαιρα. Όταν η διαθλαση είναι μικρη τα αντικειμενα εμφανιζονται ελαφρως υπερυψωμενα.και ο ορατος οριζοντας είναι ποιο μακρια από τον παρατηρητη από ότι διαφορετικα θα ηταν. Όταν η διαθλαση δεν είναι κανονικη μερικες μορφες αντικατοπτρισμου μπορουν να συμβουν. Ο αντικατοπτρισμος είναι ένα οπτικο φαινομενο στο οποιο τα αντικειμενα εμφανιζονται πατραμορφωμενα, μετακινημενα, μεγενθυμενα, πολλαπλασιασμενα.η αναποδα λογω της διαφορετικης ατμοσφαιρικης διαθλασης. Αυτό συμβαινει όταν ένα στρωμα αερα κοντα στην επιφανεια της γης διαφερει κατά πολύ στην πυκνοτητα από τον περιβαλοντα αερα. Αυτό μπορει να συμβει αν εχουμε μια γρηγορη ανωμαλη μεταβολη στην θερμοκρασια η την υγρασια κατά υψος.Όταν τα αντικειμενα που βρισκονται πισω από τον ορατο οριζοντα γινονται ορατα αυτό ονομαζεται looming.
Εάν το αντικειμενο εμφανιζεται υψηλοτερο από ότι είναι αυτό το φαινομενο καλειται towering. Εάν εμφανιζεται κοντυτερο από ότι είναι αυτό το φαινομενο ονομαζεται stooping. Εάν ο αντικατοπτρισμος είναι περαν του συνηθης τοτε μπορει να εμφανισθει ένα αντικειμενο με το ειδωλο του αντιστραμενο και τις βασεις τους να εφαπτονται.Όταν τα αντικειμενα εμφανιζονται χαμηλοτερα και ο ορατος οριζοντας είναι πλησιεστερα στον παρατηρητη αυτό λεγεται sinking.Όταν η διαθλαση είναι αντιστραμενη τοτε λεμε ότι συμβαινει an inferior mirage.
 Ζωδικο φως ( Zodiacal light ). Είναι οπτικο φαινομενο το οποιο εμφανιζεται σαν
εξασθενημενη λαμψη στον οριζοντα στα ανατολικα πριν το χαραμα και στα δυτικα μετα το σουρουπο. Ονομαζεται ζωδικο φως γιατι φερεται κατά μηκος του ζωδιακου κυκλου, μια πλασματικη ζωνη γυρο από τον οριζοντα η οποια περιεχει τον ηλιο το φεγγαρι και ολους τους κυριους πλανητες εκτος του Πλουτο. Το ζωδικο φως προκαλειται από την διασπορα και τον αντικατοπτρισμο του φωτος του ηλιου εξω από ένα δαχτυλιδη από διαπλανητικη σκονη η οποια απλωνεται αναμεσα στον Αρη και τον Δια.
Στα μεσα πλατη το φαινομενο αυτό φαινεται καλυτερα από τον Ιανουαριο μεχρι το Μαρτιο μετα την δυση του ηλιου, και το φθινοπωρο πριν την ανατολη του.Στις τροπικες περιοχες φαινεται σε ολες τις εποχες του ετους όταν δεν υπαρχει σεληνοφως.
ΤΡΟΠΙΚΟΙ ΚΥΚΛΩΝΕΣ (TROPICAL CYCLONES)

 Ο τροπικος κυκλωνας είναι ενας κυκλωνας ο οποιος δημιουργειται σε τροπικες η
υποτροπικες περιοχες. Αν και γενικα εχει κοινα γνωρισματα με τον υπερτροπικο κυκλωνα (extra tropical) εντουτης υπαρχουν σημαντικες διαφορες η κυριωτερη εκ των οποιων είναι η υπαρξη πολύ μεγαλης ενεργειας σε ένα σχετικα μικρο χωρο. Οι τροπικοι κυκλωνες είναι σποραδικα συγκρισιμοι με θυελλες μεσων και υψηλοτερων πλατων εχουν όμως ενεργητικο κατά πολύ μεγαλυτερων καταστροφων από αυτές τις θυελλες.Μια τροπικη θυελλα εχει απατηλο μικρο μεγεθος και καλος καιρος μπορει να παρατηρηθει μολις μερικες εκατονταδες μιλιων από το κεντρο. Η ταχυτητα με την οποια ο καιρος μπορει να επιδεινωθει φτανοντας την θυελλα, και η βια ενως πληρως αναπτυσομενου τροπικου κυκλωνα είναι δυσκολο να κατανοηθει αν καποιος δεν εχει ζησει αυτή την εμπειρια.Αυτοι οι κυκλωνες είναι ταξινομημενοι απ την μορφη και την ενταση τους καθως αυξανονται σε μεγεθος:
Μια τροπικη διαταραχη ( tropical disturbance ) είναι ένα ξεχωριστο συστημα εμφανων διαταραγμενων μεταφορων αεριων μαζων με συνηθη διαμετρο 100 εως 300 μιλιων και το οποιο διατηρει την ενταση του για 24 η περισσοτερες ωρες. Μπορει να συνδυαζεται η και όχι με εμφανη διαταραχη του πεδιου του αερα. Δεν εχει δυνατους ανεμους και κλειστες ισσοβαρεις .
Στο επομενο σταδιο της αναπτυξης τους γινονται τροπικες υποπιεσεις ( tropical depression ) Η τροπικη υποπιεση εχει μια η περισσοτερες κλειστες ισσοβαρεις και καποια κυκλικη κινηση στην επιφανεια. Οι υψηλοτεροι επικρατουντες ανεμοι στη επιφανεια είναι 33 knots.
Το επομενο σταδιο είναι η τροπικη θυελλα ( tropical storm ) Η τροπικη θυελλα εχει κλειστες ισσοβαρεις μια δυνατη και ευδιακριτη κυκλικη κινηση με υψηλοτερους επικρατουντες επιφανειακους ανεμους 34 εως 63 Knots.Όταν αναπτυσεται πληρως μια καταιγιδα η ενας τυφωνας ( hurricane or typhoon ) εχουν κλειστες ισσοβαρεις και δυνατη και ευδιακριτη κυκλικη κινηση. Οι επικρατουντες επιφανειακοι ανεμοι εχουν ταχυτητα 64 Knots η και περισσοτερο. Οι τροπικοι κυκλωνες δημιουργουνται σχεδον αποκλειστικα σε εξι σαφης περιοχες, τεσσερις στο βορειο ημισφαιρειο και δυο στο νοτιο. Το ονομα με το οποιο είναι γνωστοι διαφερει καπως αναλογα με την περιοχη:
1. Βορειος ατλαντικος. Ο τροπικος κυκλωνας με ανεμους 64 Knots η και
περισσοτερο και λεγεται hurricane.
2. Ανατολικος βορειος ειρηνικος . Χρησιμοποιειται το ιδιο ονομα hurricane.
3. Δυτικος βορειος ειρηνικος. Μια πληρες αναπτυγμενη θυελλα με ανεμους 64
Knots η και περισσοτερο ονομαζεται typhoon η και τοπικα στις Φιλλιπινες baguio
4. Βορειος Ινδικος Ωκεανος. Τροπικος κυκλωνας με ανεμους 34 Knots η και
περισσοτερο και ονομαζεται cyclonic storm.
5. Νοτιος Ινδικος ωκεανος Τροπικος κυκλωνας με ανεμους 34 Knots η και
περισσοτερο και ονομαζεται Cyclone.
6. Νοτιος ειρηνικος και περιοχη Αυστραλιας.Χρησιμοποιειται το ονομα cyclone.
Διαφοροι τροπικοι κυκλωνες που δημιουργουνται στο Timor sea και κινουνται νοτιοδυτικα και επειτα νοτιοανατολικα διασχιζοντας την βορειοδυτικη Αυστραλια ονομαζονται willy-willy. Τροπικοι κυκλωνες δεν εχουν παρατηρηθει στον νοτιο ατλαντικο η στον νοτιο ειρηνικο ανατολικα από το 140ο Δυτικα.

ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ (Thunderstorms)

Οι καταιγιδες είναι βιαια καιρικα φαινομενα τα οποια προκαλουν δυνατες βροχες
συνοδευομενες από ισχυρους ανεμους και ηλεκτρικες εκκενωσεις (αστραπες κεραυνοι βροντες) μερικες φορες και από χαλαζι.Οι καταιγιδες δημιουργουνται όταν ο αερας κοντα στο εδαφος είναι ζεστος και υγρος. Όταν αυτος ο θερμος αερας υψωθει ψυχεται και οι υδρατμοι που βρισκονται στον αερα Σχηματιζουν ένα συννεφο. Αν το συνεφο είναι θερμοτερο από τον αερα εξακολουθει να υψωνεται δημιουργωντας ετσι το συννεφο cumulus.Διαφορες αιτιες μπορει να προκαλεσουν αυτή την ανυψωση και δημιουργεια αυτων των νεφων. Όπως η θερμανση του εδαφους ο ανοδικος ανεμος η ψυξη της θαλασσας, ψυχρα μετωπα, και τροπικα χαμηλα συστηματα. Οσο μεγαλυτερη διαφορα θερμοκρασιας υπαρχει αναμεσα στο θερμο νεφος και στον περιβαλοντα αερα τοσο ποιο δυνατη θα είναι η καταιγιδα. Εάν η ταχυτητα και η διευθυνση του ανεμου αλλαξουν αναλογα με το υψος τοτε η καταιγιδα μπορει να περιστρεφεται. Αυτές οι περιστρεφομενες καταιγιδες αν επικεντρωθουν σε μια μικρη περιοχη προκαλουν τους ανεμοστροβιλους.Επειδη το απαραιτητο στοιχειο είναι η θερμοκρασια και η υγρασια καταιγιδες συμβαινουν συχνα στα τροπικα ,αλλα και σε αλλα πλατη κατά τις απογευματινες ωρες οπου η επιφανεια της γης θερμαινεται.Η αστραπη είναι ενας μεγαλος σπινθιρισμος η εκρηξη ηλεκτρικου φορτιου, το οποιο ταξιδευει δια μεσου του αερα από ένα φορτισμενο πεδιο του συννεφου σε καποιο άλλο φορτισμενο πεδιο. Συμβαινει όταν ένα τμημα της ατμοσφαιρας γινεται υψηλα θετικο και καποιο άλλο φορτιζεται πολύ αρνητικα. Η όταν μια μεγαλη διαφορα φορτισης υπαρχει μεταξυ του κατω μερους του συννεφου και της γης. Αυτή η φορτιση μπορει να γινει από την συνεχη συγκρουση μικρων παγοκρυσταλων μεσα στο συννεφο, η την τριβη που προκαλειται λογω της κινισης των αεριων μαζων. Όταν η φορτισιακη διαφορα γινει μεγαλη τοτε ένα φωτεινο τοξο γινεται μεταφεροντας ηλεκτρικη ενεργεια από το ένα πεδιο στο άλλο μηδενιζοντας ετσι την διαφορα αυτή. Ο φωτισμος μπορει να φανει αναμεσα σε στο συνεφο και στον περιβαλοντα αερα η το συννεφο και την γη. Καθως το φως ταξιδευει μεσα στον αερα τον θερμαινει εως τους 30.000ο C. Η βροντη ο βαρυς αυτος θορυβος που συνοδευει την αστραπη προκαλειται από την εκρηκτικη διαστολη του αερα καθως θερμαινεται.

ΥΓΡΑΣΙΑ (HUMIDITY )

Υγρασια, υδρατμοι (σταγονιδια νερου) , που περιεχονται στην ατμοσφαιρα. Η
ατμοσφαιρα παντοτε περιεχει παντα υγρασια σε μορφη υδρατμων το μεγιστο της ποσοτητας του εξαρταται από την θερμοτητα. Η ποσοτητα των υδρατμων θα εμποτισει τον αερα αυξανομενη με την αυξηση της θερμοκρασιας. Στους 4,4ο C, 454 Kg υγρου αερα περιεχουν το πολύ 2 Kg υδρατμων. Η υγρασια μετριεται με το υγρομετρο.Η υγρασια καθοριζεται με διαφορους τροπους. Το βαρος ττων υδρατμων που περιεχονται σε ογκο αερα είναι γνωστη σαν την απολυτη υγρασια και εκφρεζεται σε γραμμαρια υδρατμων ανα κυβικο μετρο. Η αναλογια του βαρους των υδρατμων στο συνολικο βαρος του αερα (περιλαμβανει και τους υδρατμους) είναι γνωστη σαν ειδικη υγρασια. Η αναλογια του βαρους των υδρατμων ως προς το βαρος του ξηρου αερα είναι γνωστη σαν μικτη αναλογια. Και οι δυο ειδικη και μικτη εκφραζονται σε grams των υδρατμων ανα Kg αερα.. Αν ο αερας συσταλη η διασταλη η απολυτη θερμοκρασια αλλαζει αλλα η τιμη της ειδικης και μικτης όχι. Η σχετικη θερμοκρασια που δινεται στα δελτια καιρου είναι η αναλογια αναμεσα στην πραγματικη περιεκτικοτητα των υδρατμων του αερα και στην περιεκτικοτητα των ιδρτμων στον αερα στην ιδια θερμοκρασια εμποτιζομενος με υδρατμους. Εάν η θερμοκρασια του αερα αυξανεται αλλα δεν συνβαινει καμια αλλαγη στην περιεκτικοτητα του σε υδρατμους τοτε η σχετικη υγρασια παραμενει η ιδια αλλα η ειδικη αλλαζει. Μια πτωση της θερμοκρασιας αλλαζει την σχετικη υγρασια.
Εάν ο αερας ψυχραθει σε σημειο ώστε η σχετικη του υγρασια να φθασει στο100% τοτε ο αερας εχει κορεστει και δεν μπορει να συγκρατησει αλλους υδρατμους. Ο αερας τοτε λεμε ότι εχει φθασει στο Dew Point Εάν ο αερας ψυχραθει περισοτερο τοτε μερικη ποσοτητα των υδρατμων θα υγροποιηθει. Εάν ο αερας τοποθετηθει στην γη τοτε η επιπλεον υγρασια θα υγροποιειθει με την μορφη παχνης η παγου. Πανω από το εδαφος η επιπλεον υφρασια θα υγροποιειθει σε σταγονες νεφων η παγοκρυσταλων και δημιουργουν συννεφα η ομιχλη. Με τις καταλληλες συνθηκες η βροχη το χιονι, το χιονονερο η το χαλαζι πεφτει από τα συννεφα. Ο δεικτης θερμοκρασιας υγρασιας (THI) εκφραζεi σε αριθμιτικη τιμη την σχεση μεταξυ θερμοκρασιας και υγρασιας.
Η υγρασια παιζει σημαντικο ρολο και παρακολουθειται σε αρκετα ειδη ευπαθους σε αυτην φορτιου. Η υγροποιηση του αερα σε κλειστους χωρους όπως τα αμπαρια λογω της διαφορας θερμοκρασιας που δημιουργειται με τον εξωτερικο χωρο μπορει να δημιουργησει προβληματα στο φορτιο γιαυτο με το υγρομετρο φροντιζουμε παντοτε να υπολογιζουμε το Dew Point. Επισης λαμβανεται υποψιν και σε εργασιες συντηρησης και επισκευης.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΜΕ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ
ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ
 Το βαρομετρο το παρατηρουμε κάθε μια ωρα σε περιοχες που εμφανιζονται
τροπικοι κυκλωνες, και κάθε τεσσερις ωρες σε άλλες περιοχες.

1) Πεφτουν mb  Low ( βαρομετρικο χαμηλο, υφεση,Depressure).
η τροπικος κυκλωνας.
2) Ανεβαινουν mb  Low High (βαρομετρικο υψηλο, Αντικυκλωνας.)
I. Από τα Admiralty Pilot Charts εχουμε την κανονικη τιμη (μεση τιμη).
3) Πεφτει μεχρι 4 mb (από μεση τιμη)  χειροτερευση καιρου στο επομενο 24ωρο
4) Πεφτει από 4 εως 8 mb η και περισσοτερο  χειροτερευση καιρου στο επομενο 12ωρο
5) Ανεβαινει πανω εως 4mb  καλυτερευση του καιρου στο επομενο 24ωρο
6) Ανεβαινει από 4 εως 8 mb η και περισσοτερο  καλυτερευση του καιρου στο επομενο 12ωρο
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΟΜΙΧΛΗΣ

1) Όταν ο καπνος ο οποιος βγαινει από την τσιμινιερα του πλοιου πισω από το πλοιο σχηματιζει οριζοντιες στρωματωσεις στις επομενες 12 ωρες το πλοιο θα μπει σε ομιχλη.

2) Σχηματιζομε καθετο αξονα και τους χωριζομε σε ισες αποστασεις. Λαμβανομε την θερμοκρασια θαλασσας και το σημειο δροσου του αερα (Dew Point) και τα απεικονιζομε στο σχεδιαγραμμα οπου ο καθετος αξονας είναι η θερμοκρασια και ο οριζοντιος η αποσταση ανα 5 ναυτικα μιλια.


ΣΥΝΝΕΦΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ

1) Θυσανοι - Cirrus (Ci) Αποτελειται από παγοκρυσταλους. Εμφανιζονται σε υψος από 6 εως 12 Km.
2) Θυσανοσωρειτες – Cirrocumumus (Cc) Αποτελειται από παγοκρυσταλους. Εμφανιζονται σε υψος από 6 εως 12 Km. Είναι προαγγελοι κακοκαιριας. Δεν σκεπαζουν τον ηλιο η την σεληνη, δεν δημιουργουν σκια.
3) Θυσανοστρωματα - Cirrostratos (Cs) Αποτελειται από παγο. Εμφανιζονται σε υψος από 6 εως 12 Km. Είναι προαγγελοι κακοκαιριας.
Το στεμμα γυρω από τον ηλιο προαναγγελει ανεμους
Το στεμμα γυρω από την σεληνη προαναγγελει βροχη.
4) Σωρειτες – Cumulus (Cu) Αποτελειται από υδροσταγονες. Εμφανιζονται σε υψος από 500 m εως 12 Km. Δημιουργουν σκιες στο εδαφος και σκεπαζουν τον ηλιο η την σεληνη όταν περνουν. Εχουν ασπρο χρωμα η και σκουρο γκριζο όταν γεμιζουν υδροσταγονες και είναι ετοιμα για βροχη. Είναι προαγγελοι κακοκαιριας.
5) Σωρειτομελανιες – Cumulonimbus (Cb) Αποτελειται από υδροσταγονες. Εμφανιζονται σε υψος από 500 m εως 12Km. Εχουν ασπρο χρωμα η και σκουρο γκριζο όταν γεμιζουν υδροσταγονες και είναι ετοιμα για βροχη. Είναι τό μόνο πού έχει ηλεκτρικό φορτίο καί δημιουργεί καταιγίδες αστραπές καί κεραυνούς. Είναι προάγγελος κακοκαιρίας.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΕΜΟΥΣ

a) Στο βορειο ημισφαιριο.
Αν ο ανεμος από Δ  ΝΔ δημιουργουνται συνθηκες ασταθειας και εχουμε χειροτερευση του καιρου.
b) Στο νοτιο ημισφαιριο
Αν ο ανεμος από Δ  ΒΔ δημιουργουνται συνθηκες ασταθειας και εχουμε χειροτερευση του καιρου.
Συνθηκες ασταθειας ενοουμε την αποτομη πτωση της θερμοκρασιας η της πιεσεως.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΡΟΧΗ

a) Ασθενεις ανεμους  βροχη  αυξανεται η ενταση των ανεμων και συνεχιζεται η βροχη.
b) Ισχυρους ανεμους  βροχη  Αρχικη φαση ισχυροι ανεμοι και μετα ελατωνεται η ενταση των ανεμων.

Εντοπισμός Παγόβουνου πού είναι ίσα ή κάτω από τήν επιφάνεια τής Θάλασσας

1) Πεφτει η θερμοκρασια to της θαλασσας.
2) Υπαρχει ανεμος αλλα δεν υπαρχει κυματισμος η είναι ελαχιστος.
3) Ωχρη ανταυγεια στην επιφανεια της θαλασσας η οποια οφειλεται στην ανακλαση του φωτος.
4) Ακουγονται θορυβοι από την μετακινηση η το σπασιμο του παγοβουνου.
Όλα αυτά είναι συνδιασμενα.ΕΙΔΗ ΝΕΦΩΝ
1) Υψηλα Νεφη ( 6 εως 12 Km, το καλοκαιρι εως και 14 Km )

a. Θυσανοι ~~ Cirrus ( Ci )
b. Θυσανοσωρειτες ~~ Cirrocumulus ( Cc )
c. Θυσανοστρωματα ~~ Cirrostratus ( Cs )

2) Μεσα Νεφη ( 2,5 Km εως 6 Km )

a. Υψισωρειτες ~~ Altocumulus ( Ac )
Από 2 εως 6 Km αποτελειται από υδροσταγονες, δημιουργουν σκιες, κρυβουν ηλιο & σεληνη.
b. Υψιστρωματα ~~ Altostratus (As )
Οριζοντιες στρωματωσεις από ασπρο εως σκουρο γκριζο χρωμα. Όταν δημιουργειται το φαινομενο της υπερτηξης φερνει βροχη μεγαλης διαρκειας μικρης εντασεως. Δημιουργουν σκιες, σκεπαζουν τον ηλιο και την σεληνη.

3) Χαμηλα η κατωτερα νεφη ( από 500m εως 2000m )

a. Στρωματα ~~ Stratus ( St ) Κατω από 2500 m. Λεπτες ψιχαλες.
b. Στρωματομελανιες ( Μελανοστρωματα ) ~~ Nibostratus ( Ns )
Οριζοντιες στρωματωσεις, χρωμα από ασπρο εως σκουρο γκριζο, φερνει βροχη μεγαλης διαρκειας μικρης εντασης.
c. Στρωματοσωρειτες ~~ Stratocumulus ( Sc). Από 500 m εως 2Km. Σχημα ελειψοειδες.Αποτελουνται από υδροσταγονες και δημιουργουν σκιες.
4) Νεφη κατακορυφης αναπτυξης ( Νεφη ανοδικων ρευματων ) Από 500 εως 13000 m.
a. Σωρειτες ~~ Cumulus (Cu)
b. Σωρειτομελανιες ~~ Cumulonimbus (Cb) Από 2500 εως 13000m
Νόμος Buys Ballot
1) ΒΟΡΕΙΟ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΟ
Προσδιορισμος διευθυνσης ανεμου:

Από παραπανω σχηματα για Β και Ν Ημισφαιριο. Ορθη και αναδρομη φορα.

Υπολογισμος αποστασης από το κεντρο του τροπικου κυκλωνα.
2,5 η 3 ημερες 1000 ν.μ. περιπου από το κεντρο του τροπικου κυκλωνα εμφανιζονται:
Cirrus (θυσανοι) + κυματισμος αντιθετος από την διευθυνση των ανεμων + καλη ορατοτητα.
Ο Τροπικος κυκλωνας θα εμφανιστει από την αντιθετοι φορα που εμφανιζονται οι θυσανοι.
Όταν η ατμοσφαιρικη πιεση πεφτει μεχρι 3mb και αυξανεται ο κυματισμος ο οποιος είναι αντιθετος από την διευθυνση των ανεμων ειμαστε 500 ν.μ. από το κεντρο του κυκλωνα.
Όταν υπαρχει πτωση της ατμοσφαιρικης πιεσης εως 4-5 mb από την κανονικη τιμη (αναγραφεται στα Adm.Pilot Chart) + ανεμος 6 bf + συννεφα Cb Cumulonimbus καταρακτωδης βροχες, βρισκομαστε σε αποσταση 250 ν.μ. Ποτε να μην πλησιαζομαι ποιο κοντα.
Όταν η πιεση πεφτει μεχρι 8 εως 10 mb από την κανονικη τιμη + ανεμος 10 bf + Cb καταρακτωδης βροχες, καταιγιδες, ορατοτης 0 ειμαστε περιπου 100 με 150 ν.μ. Πεφτει η ατμοσφαιρικη πιεση πανω από 10 εως 12 mb + ανεμοι 12 bf + Cb ειμαστε περιπου 50 εως 75 ν.μ. από το κεντρο του τροπικου κυκλωνα.

Χειρισμοί πλοίου στό Β καί Ν ημισφαίριο γιά αποφυγή τροπικού κυκλώνα
1) ΒΟΡΕΙΟ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΟ.

Στο επικινδυνο ημικυκλιο: Ο ανεμος ερχεται από παντου. Πρεπει να κρατιεται στην ΔΕ μασκα 30ο εως 45ο. Η βαρομετρικη πιεση ανεβαινει.
Στο χειριστο ημικυκλιο και στην τροχια του τροπικου κυκλωνα : Ο ανεμος πρεπει να κρατιεται ΔΕ της πρυμης μας 30ο εως 45ο.

2) ΝΟΤΙΟ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΟ.

Στο επικινδυνο ημικυκλιο: Ο ανεμος πρεπει να κρατιεται στην ΑΡ μασκα 30ο εως 45ο .
Στο χειριστο ημικυκλιο και στην τροχια του : Ο ανεμος πρεπει να κρατιεται ΑΡ της πρυμης 30ο εως 45ο

No comments:

Post a Comment